Якість меду найчастіше визначають за таким показником як вміст води, який має бути в межах 15-20%. Якщо води більше, то такий продукт не довго зберігатиметься, він може «забродити».
Для визначення вмісту води в меді використовують рефрактомометр.
Інструкція із застосування:
Рефрактометр і мед, який досліджують, мають мати температуру приблизно 20 °C. Під час проведення дослідження інструмент потрібно тримати горизонтально.
Перед відбиранням проби мед у ємності необхідно перемішати, інакше результати будутьчків. Не можна наносити мед гострим предметом на призму, позаяк його можна пошкодити. Щоб провести дослідження, підніміть прозору кришечку та покладіть проб меду так, щоб повністю покрити поверхню скляної призми. Після нанесення меду опустіть кришку. Наведіть прилад горизонтально на світло (лампи або денне світло) і відрегулюйте окуляр так, щоб фокус був на шкалі. Значення можна прочитати на шкалі, де лінія межі темної та світлої частин.
Важливо ретельно очистити призму та кришечку теплою водою після використання. Якщо на інструменті залишиться мед, він може його пошкодити.
Калібрування рефрактомометра:
Одну краплю олії для діоптричного коригування (входить до комплекту) потрібно розмістити на блискучому боці маленької призми. Потім підніміть кришку рефрактомометра та поставте призму на рефрактометр. У цей момент ви помітите опорну лінію (Brix 78,8%), за потреби ви можете зробити додаткове регулювання за допомогою регулятора.
УВАГА! Зазвичай не потрібно здійснювати калібрування.
Потрібно пам'ятати, що рефрактомометр — це оптичний прилад, тому потрібно уникати:
Вміст вологи, зазвичай, має бути не більш ніж 20%
Рефрактомометр має три шкали вимірювань:
Купити рефрактометр можна в магазині LYSON Ukraine, зробивши замовлення на сайті. Ціна рефрактомометра Вас приємно здивує. Замовлення можна забрати самостійно в магазині біля Львова або замовити доставку по Україні.
Інформація представлена для ознайомлення. Зовнішній вигляд і характеристики товару можуть відрізнятися від зазначених тут.
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | Lyson |